Ikebana

Ikebana (letterlijk "levende bloemen") is de Japanse kunst van bloemstukken maken. Het wordt ook wel 'kado' genoemd — de weg van de bloemen.

© ikenobo

In tegenstelling tot de kunst van het bloemschikken in de Westerse wereld, waar vooral de kwaliteit van de bloemen voorop staat, is de Japanse bloemschikkunst gericht op het scheppen van een fraaie compositie. Men geeft aandacht aan het lijnenspel, ritme en kleur. Met Ikebana brengt men de omgeving binnen, in relatie met buiten, de natuur. Daarom worden in een Ikebana bloemstuk niet de bloemen van één soort gebruikt. Door gebruik van meerdere delen van de plant, of verschillende planten, staat het Ikebana-bloemstuk symbool voor de gehele natuur.

© ikenobo

In Ikebana worden de vaas, de stelen, bladeren en takken, maar ook de bloemen, deel van de gehele compositie. Ook kunnen mossen, knoppen, dode bladeren of vruchten aan de compositie worden toegevoegd. Afhankelijk van het seizoen worden andere materialen gebruikt. De Japanners hechten meer waarde aan de vormen, dan aan de kleuren van de gebruikte materialen. Westerlingen zijn over het algemeen meer georiënteerd op de kleur van bloemen bijvoorbeeld.

De oorsprong van Ikebana ligt in de rituele bloemenoffers aan de geesten van overledenen in Boeddhistische tempels. Deze offers dateren al uit de 6e eeuw, toen het boeddhisme in Japan werd geďntroduceerd. Het boeddhisme kwam oorspronkelijk uit India, en bereikte via China Japan.

© ikenobo

In Japan begon men vanaf de 10e eeuw houders te gebruiken om de bloemen in te zetten. Men zorgde er bij de geofferde bloemstukken voor dat zowel de bloemen als de takken naar de hemel wezen, als een teken van geloof. De eersten die Ikebana beoefenden waren dan ook priesters. De naam Ikenobo slaat op gebouwen in de Rokkakudo tempel in Kioto, en is ook de naam van de opeenvolgende generaties Hogepriesters in deze tempel.

Ikebana International

Uit de Ikenobo school (zie rechts), ontstonden mettertijd een achttal verschillende Ikebana stijlen en scholen. Zij worden nu verenigd in Ikebana International, een beweging die het traditionele en moderne Ikebana in de wereld wil verspreiden. Meer informatie op de website van :

Ikebana International HQ (Japan)

Ikebana International Hana Chapter of Belgium

 
Ontdek minder bekende Japanse kunsten in het Japans Centrum in Zoutleeuw ! ikebana, ikenobo, bloemschikken, bloemen, flowers, fleurs, arrangement de fleurs, Tátake Belgie, Vlaanderen Belgische Vlaamse Taiko. Taiko Belgie, Taiko Vlaanderen, Taiko Benelux, Taiko Europa, Taiko Europe, Taiko Belgium, Taiko Flanders. Japans drummen, Japanese drumming, wadaiko, japanse percussie, taiko, shimedaiko, odaiko, kodo, japan, japanese arts, japanse kunsten, taďko, percussion japonaise, arts japonais, japanese style,