Washoku
Washoku (和食) betekent letterlijk 'eten in Japanse stijl', dit is de verzamelnaam voor de vele speciale gerechten die in de
Japanse keuken worden klaargemaakt.
Washoku staat voor het maken van
seizoensgebonden gerechten met zeer verse ingrediënten van een hoge
kwaliteit, en een mooie presentatie.
Het basisvoedsel in Japan is kleefrijst :
Gohan
Rijst (kome
米)
wordt al 2000 jaar lang verbouwd, en is zodanig belangrijk in de
Japanse keuken dat het woordt voor gekookte rijst (gohan 御飯) ook de
betekenis van 'maaltijd' gekregen heeft. Zo kan men ontbijt (asagohan
朝御飯) letterlijk vertalen als 'ochtendrijst'.
Een standaardmaaltijd bestaat uit een kom rijst, met daarbij een
drietal bijgerechten of okazu. Al deze gerechten worden gelijktijdig
geserveerd en gegeten (ook de soep).
Deze gerechten kunnen de volgende vormen aannemen :
yakimono (焼き物) : gegrild of gebakken
nimono (煮物) : gekookt
itamemono (炒め物) : gewokt
mushimono (蒸し物) : gestoomd
agemono (揚げ物) : gefrituurd
sashimi (刺身) : rauwe vis
suimono (吸い物) of
shirumono (汁物) : soep
Bij deze drie gerechten worden ook meestal tsukemono (漬け物) geserveerd : gepekelde groenten.
Na de maaltijd worden er okashi (nagerecht) opgediend. De traditionele
Japanse nagerechten of wagashi (和菓子) zijn vaak bereid of gevuld met
azuki (rode bonenpasta).
Itadakimasu ! (smakelijk)
Kateiryóri
De Japanse 'thuiskeuken' (家庭料理) is een eenvoudige en eerlijke keuken,
met vele gerechten die er door de mooie presentatie veel moeilijker
uitzien dan ze in feite zijn.
Met een beetje instructie kan je gemakkelijk zelf sushi, obento
(lunchbox, onze 'boterhammendoos'), misosoep, tempura etc. klaarmaken.
De ingrediënten voor deze gerechten zijn nu ook bijna standaard
verkrijgbaar bij de supermarkt en zeker bij de Oosterse handel. Maar je
kan ook westerse ingrediënten gebruiken, door het toepassen van de
Japanse technieken en met enkele (vaak gedroogde) ingrediënten heb je
meteen een lekker 'fusion' gerecht.
Tips en tricks om authentiek Japans te leren koken krijg je in overvloed tijdens de workshops van het Japans Centrum.
Saskia Rock leerde de kneepjes van het vak tijdens haar verblijf in
Japan, van eieren slaan met eetstokjes tot authentieke sushi en
tsukemono. Natuurlijk wordt er tijdens de workshops ook aandacht
besteed aan combinaties, fusion-keuken en etiquette.
Nu al te volgen (klik op de titel voor meer informatie) :
Sushi kookatelier
Obento kookatelier

Kijk op de
kalender voor de volgende workshops in het Japans Centrum of op verplaatsing.
Binnenkort wordt het aantal workshops zowel in soort als aantal
gevoelig uitgebreid, hou de kalender in de gaten of stuur een mailtje
om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe workshops.
Op komst :
Misosoep
Tempura
Tsukemono
Chawanmushi
Wenst u meer informatie, stuur dan gerust een mailtje naar info@japanscultureelcentrum.be
of bel: +32(0)475 270 870
Ontdek minder bekende Japanse kunsten in het
Japans Centrum in Zoutleeuw ! Tátake Belgie, Vlaanderen Belgische
Vlaamse Taiko. Taiko Belgie, Taiko Vlaanderen, Taiko Benelux, Taiko
Europa, Taiko Europe, Taiko Belgium, Taiko Flanders. Japans drummen,
Japanese drumming, wadaiko, japanse percussie, taiko, shimedaiko,
odaiko, kodo, japan, japanese arts, japanse kunsten, taïko, percussion
japonaise, arts japonais, japanese style, shibori, ikebana, events,
furoshiki, japanse feestjes, eventbureau, feesten, évènement, party,
japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan, japan,
japan