Over Ons

Japans Cultureel Centrum vzw heeft als doel het verspreiden en aanbieden van Japanse kunsten en disciplines, met veel aandacht voor het authentieke en de achterliggende Japanse filosofie.

Het Japans Cultureel Centrum laat je graag via een plejade aan activiteiten kennis maken met waardevolle facetten van de Japanse cultuur, vermits kennis van andere culturen altijd je (in)zichtveld verruimt.

Respect... de voedingsbodem

Respect is de ware basis van elke maatschappij.  Respect voor de mensen, voor de natuur, voor alles rondom ons.  De wijze waarop de Japanse cultuur daar mee omgaat, weerspiegelt zich hoe de dingen worden aangepakt in opvoeding, werk, kunst, elkaar, ….

Het respect voor de mensen zie je terug in de manier waarop Japanners zich onderling verhouden : het respect voor de ouderen, de ouders, de sensei (letterlijk ‘hij die het reeds beleefd heeft’), voor elkaar.  Evenzeer terug te vinden als belangrijk onderdeel van vele Japanse disciplines en martial arts.

Het respect voor de natuur vinden we o.a. terug in disciplines als Ikebana (bloemschikken), maar ook in volkse tradities als Hanami (kijken naar de kersenbloesems) en Momiji (de herfstige kleuren van de esdoorns).

De ‘mitsudomoe’ is een eeuwenoud en nog steeds vaak gebruikt symbool in Japan.  Het drukt de noodzaak uit van het evenwicht tussen hemel, aarde en mens, elk voorgesteld door de 3 ‘komma’s’.

Een belangrijk gevolg van alles rondom ons respecteren, is dat je leeft met aandacht voor je omgeving.  Deze manier van zijn is een beproefd middel tegen de moderne tijdsdruk en het gevoel dat velen hebben geleefd te worden.

Als je elke stap op je levenspad met aandacht tracht te nemen, kan je mogelijkheden zien en grijpen, waar je anders, door het zenuwachtig najagen van een ver doel, misschien blind voor zou zijn.

 

Onze Vrijwilligers

…zijn onmisbaar voor de werking van het Japans Cultureel Centrum…
Al die helpende handen om op locatie op te bouwen en te demonteren, begeleiden van initiaties, de info-stand bevolken, ideeën uitwerken, het werk in en achter de coulissen, … kortom alles mee in goede banen leiden is wat onze vrijwilligers nu al jaren doen en daardoor het Japans Cultureel Centrum voor jou mogelijk maken.

Wens je zelf deel uit te maken van deze fantastische crew, neem dan gerust even contact op, er staan fijne mensen klaar om je te verwelkomen.

Ons Netwerk

Er zijn zoveel speciale kunstvormen en disciplines in Japan dat het onmogelijk is om deze alle onder de knie te hebben.

Daarom werken we vaak samen met specialisten ter zake, en genieten zo van hun jarenlange ervaring in hun gekozen vakgebied.

Onze eigen kennis en ‘hands-on’ ervaring van een discipline vullen we aan met achtergrond, betekenis en gebruiken in Japan en daarbuiten, waardoor een workshop meer dan alleen die workshop wordt.

Wij zorgen ervoor dat jij vindt wat je zoekt.

Bart tijdens een workshop taiko voor kinderen

Het Japans Cultureel Centrum vzw wordt geleid door zijn oprichter Bart Gits.

Bart is ingenieur van opleiding en in een vorig leven meer dan 15 jaar een succesvol top-manager in de industrie.  20 jaar geleden werd hij geïnspireerd door een taiko-concert van de Japanse drumgroep Kodó, de aanleiding van een belangrijke levenswending.

Zijn fascinatie voor het Japanse drummen (taiko) heeft in 2007 geleid tot het oprichten van zowel de concert-groep Tàtake!-Taiko als de Tátake!-Taiko-school, beide kiemen van het Japans Cultureel Centrum.  Hij is tot op heden nog steeds actief als taiko-performer en -lesgever ,en als voorzitter van het Centrum.

Bart begeleidt de spelers van de concert-groep op technisch en artistiek vlak en verzorgt het management.
Hij is een taiko-pionier in België en ontwikkelde door de jaren zijn unieke visie op taiko (de SHIZEN-methode), evenals een performante, maar tegelijk verrassend eenvoudige, notatie-wijze voor taiko (Shizen-Taiko-Notatie of STN).
Hij componeert eigen werk en arrangeert diverse taiko-stukken, zowel traditioneel als modern werk.
4 maal bezocht hij Japan en ontmoette daar verscheidene professionele taiko-groepen.  Als oprichter en voorzitter van de Belgische Taiko Federatie onderhoudt hij het contact met de Nippon Taiko Foundation.
De taiko-instrumenten bouwt en ontwikkelt hij in eigen atelier met respect voor het traditionele ambacht.  Voor meer info over deze instrumenten, check Taikospace.eu.

Bart is tevens zaakvoerder van de firma It’s Art bv.  Deze organisatie realiseert Japanse incentives en events voor bedrijven.