Taiko-School

CURSUSSEN

De taiko-school is ontstaan uit de concert-groep Tátake!-Taiko.

De taiko-lessen worden gegeven volgens de door haar oprichter, Bart Gits, ontwikkelde en reeds jaren beproefde SHIZEN-methode.
Shizen is Japans voor ‘natuur’, en deze methode is dan ook gebaseerd op natuurlijke houdingen en bewegingen.  Het lichaam wordt zodanig aangewend, zodat er op geen enkel ogenblik iets geforceerd wordt, niettegenstaande taiko best wel intensief kan zijn, zo je dat wil.
Niet het ritme is ons aanknopingspunt, wel de bewegingen van waaruit de ritmes ontstaan…
Inderdaad, door taiko te beoefenen zal je lichaam, zonder dat je het merkt, soepeler en sterker worden.  Pijn is een signaal dat door de natuur gedurende miljoenen jaren ontwikkeld werd en dus gerespecteerd dient te worden.  Voel je pijn, dan wil dat zeggen dat je iets onnatuurlijks doet.  Dit dien je te onderzoeken en de Shizen-basis helpt en vertelt je hoe je kan corrigeren.  Hierdoor kan je langdurig spelen zonder het risico enig letsel op te lopen.
Die natuurlijke houdingen en bewegingen blijken steeds weer te resulteren in het mooiste en meest evenwichtige beeld, ongeacht de lichaamsbouw van de speler.  Geen franjes dus, maar wel een degelijke basis waarop heel de methode en de manier van spelen steunt.

Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan je persoonlijke levensweg, ook dit maakt deel uit van de Shizen-methode.
De levensweg die eenieder af te leggen heeft, is anders en uniek.  In groep die weg afleggen is enorm leerrijk en vooral zeer leuk.
Maar ook individuele sessies kunnen een juiste aanpak zijn, zie hierover verder meer.Taiko-school
De instapdrempel om aan taiko te beginnen is zeer laag : geen enkele voorkennis van muziek, of actieve beleving ervan, is vereist.  De leercurve is haast oneindig rijk, indien je je belevingsniveau wil optillen.
Ben je niet van het sportieve type, geen nood, je gaat zo ver je zelf wil en kan.
Heb je een fysieke beperking, geen nood, laat ons overleggen en een weg zoeken.

Taiko verrijkt je leven, je leert nieuwe mensen kennen die actief en vol passie bezig zijn met muziek en beweging.
Taiko geeft je een veelvoud aan energie terug.
Kom gewoon eens een les meemaken en je begrijpt meteen waarom.

Misschien ontdek jij ook ‘Your Japanese Drumming Space’…

Hoe starten ?

De wekelijkse sessies duren telkens 1,5 uur en omvatten steeds een verantwoorde opwarming, uitleg en oefeningen qua techniek en het aanleren van een taiko-stuk.

Tijdens het eerste jaar leer je minstens 3 taiko-stukken, maar vooral hoe je met de stokken dient om te gaan, zodat je je lichaam niet onnodig belast en in alle rust en vrijheid langdurig kan spelen.  Rust en ontspanning vinden tijdens het spelen, is zowat de belangrijkste opdracht.  Gun jezelf de tijd om dat onder een degelijke begeleiding zelf te ontdekken.

Om inzicht te verkrijgen in de ritmes en de stukken te kunnen onthouden, wordt een unieke en zelf ontwikkelde notatie toegepast, die je tijdens één les reeds verregaand zal begrijpen.  Deze notatie wordt de Shizen-Taiko-Notatie genoemd, kortweg STN.  Gaandeweg wordt deze steeds gebruikt, en je zal versteld staan van de sterkte van deze notatie in al zijn eenvoud.  Kennis van het klassieke notenschrift is dus geenszins nodig.
Maar hoedanook oefenen we ons geheugen, vermits uiteindelijk alle stukken uit het hoofd worden gespeeld.  Ook hierover zal je verbaasd zijn hoe je het verhaal dat zo’n taiko-stuk vertelt, kan onthouden.  Maar alles stap voor stap.

Loszittende sportieve kledij is aan te raden, wij zorgen voor de rest : trommels, stokken, lokaal en degelijke inhoud met de nodige kwinkslag.

Hoe verder ?

Van zodra je er klaar voor bent, en dat zelf ook wil, kan je geleidelijk aan overstappen naar de gevorderden.  We gaan steeds dieper op de techniek in en leren de al wat moeilijkere stukken.
Taiko is een podiumkunst, dus geven we de studenten graag de gelegenheid om voor een publiek op te treden.  Wil je het podiumbeest in jezelf ontdekken, dan kan je samen met de Taikonauten, onze studenten-groep, je beste beentje voorzetten.

En nóg verder ?

Indien je je wil vervolmaken in taiko en het allerbeste uit jezelf wil halen, dan kan je, na overleg, eventueel de stap zetten tot de concertgroep Tátake!-Taiko.  Dit is onze groep die optreedt in theaters en de grotere evenementen opluistert.  Zij gaan op zoek naar de ultieme taiko-beleving met alles erop en eraan, best wel intensief, maar telkens weer onvergetelijke belevenissen.  Waarom jij niet ?
Sowieso worden alle kandidaten voor de concertgroep, vooraleer toe te treden tot de concertgroep, gedurende een bepaalde periode individueel begeleid, zelfs na eventueel vele jaren student geweest te zijn aan de taiko-school.  Pas als jij je klaar voelt, en je begeleider vindt dat jij er klaar voor bent, neem je deel aan de repetities.  Eens je je daar goed bij voelt, staat het podium en het publiek op je te wachten…

Of kan een individueel traject ?

Zoals eerder vermeld zijn groepslessen uitermate fijn, vanwege net die groepsdynamiek.  Indien je echter een individueel traject wenst te bewandelen, om welke reden dan ook, dan kan dit ook.
Zo’n individuele begeleiding vertrekt volledig van hetgeen de persoon in kwestie wenst en nodig heeft.  Begin jij vanaf nul, dan starten we daar.  Ben jij vergevorderd, dan pikken we daar de draad op.  We bespreken vooraf waar je naartoe wil en leggen samen die weg af.
De planning verloopt geheel volgens de beschikbaarheid van jouw en onze agenda.

Bijdragen voor de taiko-sessies

Een overzicht van de mogelijke formules om deel te nemen aan onze wekelijkse groepssessies. Alle bijdragen zijn steeds inclusief verzekering en gebruik van ons les-materiaal, zoals bachi (stokken) en trommels, tijdens de sessies.

Bijdragen kunnen gestort worden op het rekeningnummer: BE40 9730 2015 9563 graag met vermelding van de datum van je eerste les-sessie.

Eens je je ingeschreven hebt gaan we er van uit dat je je engageert voor de gekozen periode en alles in het werk stelt om wekelijks de lessen bij te wonen zodat we samen gestaag en stap voor stap kunnen bouwen aan de taiko-speler die ergens in jou verscholen zit, met zoveel mogelijk aandacht voor jouw weg, voor zover een groepsles dat toelaat. Om die reden worden niet opgenomen of gemiste sessies niet terugbetaald.

Proef-les

Gewoon eens uitproberen

15
  • Eenmalig. Indien je de smaak te pakken hebt en kiest voor een vervolg in de vorm van een 4-lessen reeks of een jaar-inschrijving zal het betaalde bedrag voor de proef-les afgetrokken worden.

4-lessen reeks

Reeks van 4 opeenvolgende groepssessies

50/reeks
  • Flexibel: Kies zelf wanneer je de lessenreeks start. Moet je wegens onvoorziene omstandigheden een sessie missen, dan kan je tot één sessie op een later tijdstip inplannen.
  • Bachi-set: Indien gewenst kan je een eigen op elkaar afgestemde stokken-set aankopen voor 20€ (3 stuks).

Jaar-inschrijving

Van september tot juni (ca. 40 sessies)

400/jaar *
  • Voordelig: Een fikse korting op het lesgeld.
  • Bachi-set: Je krijgt een op elkaar afgestemde stokken-set.
  • T-Shirt Het felbegeerde, wereldvermaarde Tátake!-Taiko T-shirt krijg je er ook nog eens bovenop.
  • Bijdragen voor instappen ná september worden berekend per 4-lessen reeks.

Individuele sessies of sessies in besloten groep​

Individuele sessies of sessies in kleinere besloten groep om je nog beter en persoonlijker te kunnen begeleiden in de weg die je wil afleggen, kunnen in overleg ook georganiseerd worden. De bijdragen hiervoor worden vooraf met je besproken. Neem contact met ons op indien je hierin geïnteresseerd bent.

Het Diner | Vinckier

Locaties

Zoutleeuw

Japans Cultureel Centrum
Linterseweg 108
3440 Zoutleeuw

In 2024 zullen er opnieuw wekelijkse lessen georganiseerd worden. 

Groep 1 (starters) : herstart in 2024
Groep 2 (gevorderden) : herstart in 2024

Gent

In 2024 zullen er maandelijks dag-workshops georganiseerd worden.

Groep 1 (starters) : maandelijkse workshops vanaf 2024

Antwerpen

Lokaal Jowen
Neerlandweg 33
2610 Wilrijk

Groep 1 (starters) : maandag : 18u30 – 20u00
Groep 2 (gevorderden) : maandag : 19u30 – 21u30

De lessen lopen het hele jaar door, uitgezonderd tijdens de schoolvakanties.
Leden worden op voorhand verwittigd van gebeurlijke uitzonderingen op deze regel (door optredens Tátake!-Taiko of andere omstandigheden). Wil je voor de eerste keer een les bijwonen, geef dan steeds eerst even een seintje.

Wenst u meer informatie betreffende de modaliteiten van de lessen, kom je een eerste keer, of hebt u een evenement in het vooruitzicht, 
neem dan gerust contact op.